Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 có đáp án chi tiết

ICON

Bộ đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 có đáp án dưới đây của Toppy mong rằng sẽ giúp các bạn học sinh rèn luyện và nâng cao kỹ năng giải đề hiệu quả và nhanh chóng. Ở cuối mỗi bài viết, chúng tôi luôn tổng hợp ngữ pháp trọng tâm trong đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 và có giải thích chi tiết. Mong rằng bộ tài liệu này sẽ giúp các em học tốt, yêu thích và không sợ môn học này nữa.

Toppy – Ứng dụng học trực tuyến và luyện thi từ lớp 1 – 12, chuyên cung cấp những bộ tài liệu học tập hữu ích cho học sinh. Luôn đồng hành cùng phụ huynh và giáo viên nâng cao và cải thiện khả năng học tập của các em.

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 (Đề số 1)

I. Phonetics

1. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others in the group(0.5 point)

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2
Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

2. Choose the word whose main stress pattern is placed differently from those of the other in the group (0.5 point)

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2
Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

B. Languages

1. Choose the word or phrase that best fits the blank space in each sentence or substitutes for the underlined words or phrases.(2.0 points)

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2
Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

C. Reading

1. Read the passage carefully then choose the corect answers.(2.0 points)

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

1. Esater………………………………

A. is celebrated on every Sunday in March or April.

B. is only celebrated by Christians.

C. is a public holiday.

D. is a spring holiday.

2. The word “ Esater”…………………………….

A. means “new clothes”.

B. was the ancient name of spring and light.

C. comes from the name of a goddess.

D. means “ the beginning of the spring”

3. The Easter Bunny is………………………………

A. a sign of flower blooming.

B. a sign of spring goddess.

C. an old word for “Easter”

D. an imaginary rabit

4. On Easter morning, ……………………………….

A. American children run about trying to find the eggs

B. the Easter Bunny appears and brings eggs to children.

C. family often get together for a big breakfast.

D. children are often given cakes in the shape of a rabit.

D. Listening

1. Listen and fill in the blanks with the missing words.(2.0 points)

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2
Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

2. Listen again and check if these following sentences are True or False( 0.5 point)

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2
Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

E. Writing

1. Combine the two sentences into one, using the word given. (0.5 points)

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2
Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

2. Rewrite these following sentences with their unchanged meanings( 2.0 points)

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2
Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2

Đáp án đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 (Đề số 1)

I

1. B

2. A

II

1. A

2. D

III

1. D

2. B

3. C

4. D

5. C

6. A

7. A

8. B

IV

1. D

2. C

3. D

4. A

V

1. holidays

2. at

3. wish

4. children

5. candy

6. them

7. play

8. hardly 

VI

1. F

2. T

VII

1. My friend Nancy, whose mother is our former teacher, can’t cook at all.

2. She wasn’t wearing a coatal though It was quite cold.

VIII

1. I suggest using gas instead of burning coal.

2. The blue shirt is cheaper than the red one

3. In spite of his broken leg, he managed to get out of the car

4. If I were rich, I would live in a big house

Đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 (Đề số 2)

 Listen to the recordings and decide whether the statements are true (A) or false (B).

Recordings

Statements

True

False

Recording 1

1. The girl is going to have a holiday.

A

B

 

2. She hasn’t packed her toothbrush yet.

A

B

Recording 2

3. The woman thinks her item is perfect.

A

B

 

4. She needs a new hat now.

A

B

 Listen to the conversation and choose the best answer A, B,C or D.

5. Where is the new sports centre?

A. behind school            B. next to Bridge Street              C. in front of the station     D. in Long Road

6. How many days a week is the sports centre open late?

A. 4                                   B. 1                                                 C. 3                                        D. 2

7. Which bus goes to the sports centre?

A. number 16                  B. number 15                                C. number 10                       D. number 60

8. When will Michael and Marina go to the sports centre?

A. Wednesday                 B. Friday                                        C. Thursday                          D. Tuesday

Choose the best answer to complete each of the following sentences.

9. They all laughed because the film was very_________.

A. amused                        B. amusement                              C. amuse                              D. amusing

10. Argentina was the _________ in the final match with Uruguay in 1930

A. runner down                B. runner up                                  C. runner with                       D. runner after               

11. I bought a newspaper and a magazine. _________newspaper is in my bag and the magazine is on the table.

A. Ø                                    B. A                                                C. The                                    D. An

12. I think the ___________ for the title between the best teams in the country will be very fierce.

A. competence                 B. competitive                             C. competition                     D. competing                 

13. Let’s go by bus. It’s ____________.

A. much cheaper              B. more cheaper than                C. more cheaper                  D. much cheaper than       

14. John : Look! There’s smoke coming out of that house. It’s on fire.

      Jack : Good heaven! I_________the fire-brigade immediately.

A. am going to call            B. will call                                    C. am calling                        D. call                                    

 Choose the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correction.

  1. Listen to soothing music before bedtime provides good relaxation.

             A                                          B                          C                         D

  1. There is an interested film on at the local cinema.

                A                B                     C                    D

Read the passage and choose the best option for each blank

Hoang Tuan Anh, a 35-year-old director of an electronic lock company in Tan Phu district, Ho Chi Minh City, came up with the idea of creating (17)_______ “Rice ATM”, or automatic rice dispenser, which offers the disadvantaged free rice 24 hours a day.

He hires three employees who take turn watching the camera and would press the “off” button on the phone app if they identify anyone (18)_______ wants to take the charity twice a day. “I just want to make sure one gets enough proportion for the day and there’re enough left for others”, Tuan said.

He also sets up several resilience cameras around to keep security, marks each place at a safe distancing that meets social distancing rules. (19)_______, hand sanitizers are placed right next to the dispenser do that everyone can wash their hands before using the machine.

“I’m going (20)_______ this until the COVID-19 pandemic ends. I’m also planning to make  other 100 rice dispensers to help those in need”, Tuan Anh said. ” Vietnam is facing a shortage of rice in the middle of COVID-19 time. Thus, hopefully, the community will join hands and help me with the coming project”.

 

  1. A. a                                    B. the                              C. an                                    D. Ø    
  2. A. when                             B. where                         C. who                                D. which                     
  3. A. Although                       B. Moreover                  C. But                                  D. Because
  4. A. do                                  B. to be done                 C. doing                              D. to do                      

 

Pick out the word that has the underlined part is pronounced differently from the others

  1. A. located                          B. watched                     C. founded                      D. completed
  2. A. hear                                B. idea                            C. clear                             D. head

 Read the passage and choose the best option A, B, C or D.

       Millions of people visit London every year from all over the world. If you travel there, you’ll find many fascinating things to see and do. During August and September, you can visit Buckingham Palace. That’s where the Queen lives most of the year. It has about 600 rooms, but you’ll see only state rooms where the Queen entertains guests. In the morning, a colorful ceremony called “changing of the guard” takes place in the courtyard. One group of palace guards off duty, and another troop arrives to replace them.

       You can tour the Tower of London, a historic fortress that was once a royal palace. It was also used as a prison for hundreds of years. Two of the wives of King Henry VIII-Anne Boleyn and Catherine Howard-were put to death here. The Crown Jewels are a popular attraction at the Tower. This collection of jeweled crowns, swords, scepters, and other royal objects is only used on special occasions, such as the crowning of a new ruler. Be sure to visit Westminster Abbey, one of Britain’s famous churches. The nation’s kings and queens are crowned here. Many rulers and famous citizens are buried here. There are also monuments to political figures and poets.

       The Houses of Parliament are along the Thames River, near Westminster Abbey. This is where the government meets. Look up to see the clock tower with Big Ben, London’s famous bell that rings every hour. You can get on a boat nearby for a ride on the Thames. Other places you might want to see are Scotland Yard, Madame Tussaud’s, and the British Museum. You can find out about London’s famous criminals in the Crime Museum at Scotland Yard, the home of London’s Metropolitan Police. At Madame Tussaud’s, you’ll see eerily realistic, life-size wax figures of pop idols and historic figures. A great thing to see at the British Museum is the collection of mummies, tomb paintings, and gold jewelry from ancient Egypt. The museum’s Egyptian collection is one of the largest in the world.

23. The Houses of Parliament _________.

A. is the Tower of London.

B. is a famous criminal in the Crime Museum.            

C. is a place where the government meets.             

D. is a place where Catherine Howard lived.

24. You can see the collection of tomb paintings of ancient Egypt in_________.

A. the British Museum

B. Westminster Abbey      

C. Madame Tussaud’s

D. the Crime Museum at Scotland Yard

25. Which of the following is TRUE about Buckingham Palace?

A. The queen rarely lives in Buckingham Palace

B. You can see a colorful ceremony called “changing of the guard” here.

C. You can visit every room at Buckingham Palace.

D.You are not allowed to visit Buckingham Palace during August and September.

26. What does the word “It” in paragraph 2 refer to?

A. the Tower of London

B. The Crown Jewels    

C. a historic fortress          

D. Tour

PHẦN TỰ LUẬN                  

Rewrite the following sentence, beginning as shown, without changing its meaning.

27. These children didn’t begin to learn English until 2018.

=> It was not until _________________________________________________.     

Make question for the underlined  phrase in the following sentence.

28. I like pop music because it helps me relax.

=> Why _________________________________________________________.

Writing an announcement (1.0p)

          You are the head of the Ho Chi Minh Communist Youth Union of your school. Your school’s football team is going to play a friendly match with Hai Duong Xanh Football Club at 4 p.m. on Saturday, May 29th in the football stadium of Hai Duong Xanh football club. Write an announcement for this match.

Đáp án đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 (Đề số 2)

1.   A

2.   B

3.   A

4.   B

5.   D

6.   C

7.   A

8.   B

9.   D

10. B

 

11. C

12. C

13. A

14. B

15. A

 

16. B

17. A

18. C

19. B

20. D

21. B

22. D

23. C

24. A

25. B

26. A

PHẦN TỰ LUẬN                  

Rewrite the following sentence, beginning as shown, without changing its meaning.

27. These children didn’t begin to learn English until 2018.

=> It was not until 2018 that these children began to learn English.     

Make question for the underlined  phrase in the following sentence.

28. I like pop music because it helps me relax.

=> Why do you like pop music?

Ngữ pháp ôn tập đề thi tiếng anh lớp 9 học kì 2 trọng tâm

1. Cách dùng tính từ và trạng từ

Tính từ: Được sử dụng để bổ nghĩa cho danh từ và động từ (Ví dụ: She is innocent princess)

Trạng từ: Sử dụng để bổ nghĩa cho bất kì loại từ nào, trừ danh từ và đại từ (Ví dụ: He speaks chinese very well)

2. Mệnh đề trạng ngữ chỉ lý do

Thường được sử dụng để chỉ lý do bắt đầu của một sự việc hành động

Các trạng ngữ chỉ lý do: as, since, because

Ví dụ: As she was ill, She couldn’t go to school

3. Adjective + that clause

Ta có thể dùng “that clause” đi kèm với các tính từ chỉ cảm xúc hoặc sự chắc chắn.

Những tính từ đi với “that clause” thông dụng: Certain, sure, true, angry, bad, sorry, sad, wrong, happy, posible, important, lucky,…

Ví dụ: I’m sure that I will go to school on tomorrow

4. Mệnh đề quan hệ

chúng ta thường dùng mệnh đề quan hệ để giải thích rõ cho danh từ đứng trước nó.

Ví dụ: My teacher who help me learning English well

Từ “Who” ở đây là mệnh đề quan hệ dùng để xác định danh từ “My teacher” đúng trước. Nếu bỏ nó đi câu vẫn thành một câu hoàn chỉnh: My teacher help me learning English well.

Các dạng mệnh đề quan hệ:

Who: làm chủ ngữ và đại diện cho người

Which: có thể đảm nhận vai trò chủ ngữ, tân ngữ và đại diện cho vật.

Whose: đại diện sở hữu cho người và vật

Whom: đại diện cho tân ngữ chỉ người

That: Đại diện cho chủ ngữ chỉ người, vật, đặc biệt trong mệnh đề quan hệ xác định (who, which vẫn có thê sử dụng được)

5. Các thì trọng tâm

Thì hiện tại đơn:

* Trường hợp sử dụng:

  • Diễn tả thói quen và hành động lặp đi lặp lại ở hiện tại
  • Nói về chân lý và sự thật hiển nhiên
  • Sử dụng trong thời gian biểu, chương trình hay kế hoạch đã được cố định theo thời gian biểu
  • Sử dụng trong câu điều kiện loại 1
  • Một số cấu trúc khác

* Công thức:

Khẳng định:S + tobe(am/is/are)/V(e/es) + O
Phủ định:

S + tobe + not + O

S + do/does + not + V(nguyên thể) + O

Nghi vấn

Tobe (not) + S + O

What/When/Where/Why + do/does + S + V(nguyên thể) + O

Thì hiện tại tiếp diễn

* Trường hợp sử dụng

  • Diễn tả hành động đang diễn ra ở thời điểm nói và kéo dài
  • Trường hợp đề nghị, cảnh báo, mệnh lệnh
  • Nói đến một hành động sắp xảy ra trong tương lai theo kế hoạch định trước
  • Sử dụng trường hợp không hài lòng hay phàn nàn về hành động gì đó

* Công thức:

Khẳng định: S +am/ is/ are + V_ing + O
Phủ định:S + am/ is/ are+ not + V_ing + O
Nghi vấn:Am/is/are+S + V_ing+ O ?

Thì quá khứ đơn

* Trường hợp sử dụng:

  • Diễn tả thói quen và hành động lặp đi lặp trong quá khứ
  • Diễn tả sự vật sự việc xảy ra và đã kết thúc trong quá khứ

* Công thức:

Khẳng định: S + was/were + O
Phủ định:S + was/were + not + O
Nghi vấn:Was/were + S + V + O ?

Thì tương lai đơn

* Trường hợp sử dụng: Diễn tả những hành động xảy ra trong tương lai.

* Công thức:

Khẳng định: S + will + tobe/V + O
Phủ định:S + will + not + tobe/V + O
Nghi vấn:Will + S + tobe/V + O ?

Thì hiện tại hoàn thành

* Trường hợp sử dụng: Diễn tả hành động đã xảy ra trong quá khứ nhưng có tác động đến hiện tại.

* Công thức:

Khẳng định: S + have/has + V(p2) + O
Phủ định:S + have/has not + V(p2) + O
Nghi vấn:Have/has + S + V(p2) + O ?

6. Những động từ, từ theo sau “to + V”

Ta có những từ theo sau là “to + V” thông dụng sau:

Nhóm đại tự để hỏi: How, Why, Who, When, What, Where + to + V

Nhóm động từ: agree, arange, decide, offer, refuse, try, hope, promise, plan, forget, want, intend + to V

7. Cách chuyển chủ ngữ, tân ngữ, đại từ sở hữu sang câu gián tiếp

Các em có thể theo dõi bảng chuyển đổi chủ ngữ, tân ngữ, đại từ sở hữu sang câu gián tiếp dưới đây để nắm vững phần kiến thức này nhé.

I — he/sheYou — I, weWe — they
My — his/herYou — me, usOur — their
Me — him/herYou — my, ourUs — them

Đây là những ngữ pháp nền tảng thường được vận dụng trong đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 và ở lớp học cao hơn. Học sinh cần ôn tập và nắm thật vững những phần kiến thức này.

>>> Xem thêm: Các dạng toán lớp 9 và cách giải tuyệt hay 

Toppy – Hỗ trợ đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 đạt điểm cao

Toppy là nền tảng giáo dục trực tuyến cho mọi lứa tuổi. Chúng tôi chuyên cung cấp tài liệu, kiến thức hữu ích và hỗ trợ học sinh đạt điểm cao trong đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2.

Tại Toppy không chỉ có các giáo viên chuyên nghiệp, phương pháp giáo dục tiên tiến, mà còn áp dụng nhiều trí tuệ nhân tạo (AI) trong giảng dạy, đánh giá kết quả học tập và nhắc nhở học sinh học bài mỗi ngày.

Đây không chỉ là điều kiện để các em nâng cao điểm số trong đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2. Học sinh sớm có cơ hội thực hành và làm quen với công nghệ giáo dục hàng đầu hiện nay.

Toppy cam kết 100% nâng cao điểm số điểm số môn tiếng Anh cho mọi học sinh, ở mọi lứa tuổi với chi phí online tiết kiệm nhất.

Đăng ký trải nghiệm 120 phút học miễn phí tại Toppy ngay.

Bộ đề thi tiếng Anh lớp 9 học kì 2 và ngữ pháp trọng đây trên đây mong rằng đã giúp học sinh ôn tập, hệ thống kiến thức và nâng cao kỹ năng giải đề của mình. Nếu có gì thắc mắc và cần hỗ trợ trong học tập và chuyên môn, hãy liên hệ ngay với Toppy. Tìm hiểu nhiều hơn tại https://toppy.vn

Giới thiệu về TOPPY
ICON

TOPPY nền tảng học trực tuyển áp dụng công nghệ AI nhắc học thông minh, chấm chữa bài tự động giúp cho học sinh dễ dàng khắc phục lỗ hổng kiến thức.

Với hàng nghìn chủ điểm kiến thức các môn từ lớp 1 tới lớp 12 và video bài giảng sinh động, hấp dẫn, lộ trình học rõ ràng sẽ giúp con chủ động nắm bắt kiến thức và nâng cao điểm số trên lớp

 

Đề thi tiếng Anh lớp 6 học kì 2 (Đề số 1)

A. LISTEN. (2ms)

I. Listen to the text and answer the following questions. (1m)

1. What are Vui and her four friends planning?

………………………………………………………………………………………………………………..

2. What is Vui going to bring?

………………………………………………………………………………………………………………

3. What is Ly going to bring?

………………………………………………………………………………………………………………..

4. What is Lan going to bring?

………………………………………………………………………………………………………………

II. Listen and circle the numbers you hear. ( Nghe và khoanh tròn số mà em nghe )(1m)

1) A. 2  B. 12  C.  22  D. 20
2) A. 09B. 119C. 190D.19
3) A. 13B.  33C.  73D. 53
4) A. 1001B. 1010C . 1100D. 1120

B. LANGUAGE FOCUS. (3ms) * Choose the best answers.

1. Từ nào có phần gạch chân phát âm khác với các từ còn lại?

        A. what

    B. who

C. where

          D. when

2. What does Lien do when ……………warm ?

        A. it

    B. it’s

C. its

          D. they’re

3. She doesn’t have …………..friends at school.

        A. a

    B. some

C. many

          D. much

4. What about ……….to Hue on Sunday?

        A. to go

    B. go

C. going

          D. goes

5. There are …………….fingers in one hand .

        A. ten

    B. one

C. three

          D. five

6. What are you going ……this summer vacation?

        A. to do

    B. do

C. doing

          D. does

7. I’m hungry now. Let’s …………to the canteen .

        A. goes

    B. to go

C. going

          D. go

8. Hanoi is bigger …………………………….. Ho Chi minh city .

        A. more

    B. than

C. then

          D. the

9. My sister doesn’t like volleyball at all. She ……………..plays volleyball.

        A. always

    B. usually

C. sometimes

          D. never

10  . ……………….. are you going to stay in Hue?

        A. How long

    B. How much

C. how many

          D. How often

11.Phanxipang is …………………. mountain in Vietnam.

        A. the high

    B. higher

C. highest

          D. the highest

12. Choose the incorrect number A, B, C, or D :(Chọn phần gạch dưới bị sai )

Đề thi toán lớp 6 học kì 2
Đề thi toán lớp 6 học kì 2

C. READ: (2,5ms)

I. Complete the passage with the words in the box. (1,25ms)

     many               the               cold            seasons           often

There are four (1)……… in a year. They are: spring, summer, fall and winter. In spring, the weather is usually warm. Sometimes, it is cold, but not very cold. There are (2)……………. flowers in spring. after spring comes summer. In summer, the days are long and the nights are short. We (3)…………… go to the seaside in summer. Fall is (4)……… season of fruits.We can enjoy different kinds of fruits, especially in tropical countries like Vietnam. In winter, it is usually very (5)……………… The days are short and the nights are long.

II. Answer the questions. (1,25ms)

1- How many seasons are there in Vietnam?

→ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2- What are they?

→ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3- Are the days long in winter?

→ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4- What is the weather like in spring?

→ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5- Which season does it come after spring?

→ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

D. WRITE: (2,5ms)

I. Nối câu hỏi ở cột A với câu trả lời ở cột B. (1m)

A

B

1. How many eggs does she need?

2.Where are you from?

3. What about going to the cinema?

4. Do you play sport?

A. I’m from Canada.

B. A  dozen.

C. Yes, I do .

D. Ok. That’s a good idia.

                    1 – …………… , 2  – …………….. , 3 – ………………., 4 – …………………

II. Trả lời câu hỏi về bạn.(0,5m)

1. What are you going to do this summer?

……………………………………………………………………………………

2. Where are you from ?

……………………………………………………………………………………

III. Sắp xếp thành câu hoàn chỉnh. (0,5ms)

1. I / a bottle / of cooking oil/ need/ and/ eggs/some.

……………………………………………………………………………………………….

2. How often/ Lan/ does/ to school/go?

…………………………………………………………………………………………………

IV. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (0,5m)

1. Nam likes………………………..(watch) cartoon.

2. Let’s………………….. (travel) by bus.

Đáp án đề thi tiếng Anh học kì 2 (Đề số 2)

PART A: LITENING : (2 ms)

 I. 1,25 điểm (  mỗi câu trả lời  đúng được 0,25 điểm)

Đề thi học kì tiếng Anh lớp 6 học kì 1
Đề thi học kì tiếng Anh lớp 6 học kì 1

II. 0,75 điểm    /( mỗi câu ghi  đúng ghi được 0,25 điểm)

      1 . D

  2 . C

3 . A

4. B

PART B: VOCABULARY AND LANGUAGE FOCUS (3.ms)

 (mỗi câu chọn đúng ghi được 0,25 điểm).

1. B2. B3. C4. C5. D6. A
7. D8. B9. D10. A11. D12. C

PART C: READING (2,0 điểm)

I. 1,0 điểm: (mỗi câu chọn đúng ghi được 0,25 điểm)

1.Seasons2. Many3. Often 4.  The 5. cold

 II.  1,0điểm:   (mỗi câu trả lời đúng ghi được 0,25 điểm)

Đề thi tiếng Anh lớp 6 học kì 2
Đề thi tiếng Anh lớp 6 học kì 2

PART D: WRITING ( 2,5điểm)

 I. 0,5 điểm: (mỗi câu viết đúng ghi được 0,25 điểm)